Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA) - regio Haaglanden

Regionaal channel

Vraag

9 mei 2023
Profielfoto van Renilde Cats
Projectmedewerker Mendoo

“Welke rol zie jij, als hulpverlener, dat huisdieren innemen bij gezinssystemen die te maken hebben met huiselijk geweld? En wat doe je in zo’n situatie?”

Toelichting

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland 41% van de slachtoffers van huiselijk geweld met een huisdier hun vlucht tot een jaar uitstelt, omdat op veel vrouwenopvanglocaties huisdieren niet welkom zijn.
Het huisdier achterlaten is geen optie, omdat het dier vaak ingezet wordt als dreig- of chantagemiddel. Of het dier wordt zelf mishandeld; er bestaat namelijk een sterke link tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling.

In Nederland is het in elf opvanglocaties mogelijk voor slachtoffers om hun geliefde huisdier mee te nemen. Op deze locaties is in samenwerking met Stichting Mendoo diertoegankelijk beleid ontwikkeld. Als het niet mogelijk is om het dier mee te nemen, kan Stichting Mendoo het dier tijdelijk bij gastouders onderbrengen. Zo kan het slachtoffer de gewelddadige situatie ontvluchten.

In hoeverre ben jij je bewust van de rol van huisdieren in het gezinssysteem? Heb je hier wel eens mee te maken gehad? Vraag je naar de aanwezige huisdieren?

Profielfoto van Veronica Miltenburg
Client ondersteuner

Een huisdier is meestal een onvoorwaardelijke vriend en steun en toeverlaat die mensen niet willen achterlaten in een gevaarlijke situatie.

Daarnaast kan een huisdier heel steunend zijn voor iemand in moeilijke situatie omdat die wel affectie en begrip toont.

Animal assisted Interventions is niet voor niets heel effectief in moeilijke situaties

Profielfoto van Arie C Nieuwenhuis
Bedrijfsmaatschappeijk werker

Dag Renilde,

Ik heb geen antwoord, maar wel zie ik verbanden bij de dak en thuisloze mensen en hun "huisdier" en jouw vraag.
Naast het gegeven dat er (veelal onvoorwaardelijke) zorg en liefde is voor een huisdier en er geen plaats is voor huisdieren in de opvang, valt het mij op dat de situatie de band verstevigd.
Door geweld en gemeenschappelijk lijden wordt de liefde, de "mentale steun", tussen mens en dier versterkt wat de zaak moeilijker maakt.
Door het vergroten van de wederkerige samenhorigheid en het gemeenschappelijk lijden wordt het voor de personen in kwestie alleen maar moeilijker om afstand van "hun maatje" te moeten doen.

Vriendelijke groet,
Arie Nieuwenhuis
Bedrijfsmaatschappelijk werk gemeente Den Haag.

Profielfoto van Monique Degenaar
Hulpverlener crisisteam huisverbod

Beste Renilde,

Als hulpverlener bij crisisinterventie huisverbod komen wij direct tijdens de crisis in het systeem waar sprake is van huiselijk geweld. Samen met een Hulpofficier van Justitie gebruiken wij het instrument 'Risico Inventarisatie Huiselijk Geweld' (RIHG), waar ook geïnventariseerd wordt op eventueel dierenmishandeling. Indien zo, zullen er gepaste maatregelen genomen worden.
Wanneer een slachtoffer van huiselijk geweld voor haar/zijn veiligheid geplaatst wordt in een opvang en er is geen mogelijkheid om een huisdier mee te nemen, nemen wij contact op met 'Blijf van mijn dier'. Ik heb hier zelf als eens mee te maken gehad voor een cliënt. 'Blijf van mijn dier' zoekt ook voor het huisdier een gastgezin.

Met vriendelijke groet,

Monique Degenaar
hulpverlener crisisinterventie huisverbod

Profielfoto van Anja Tetteroo
Aandachtsfuntionaris huiselijk geweld en kindermishandeling

Beste Renilde,

Ik weet dat er bij ons niet naar huisdieren wordt gevraagd. Ik ben mij er als aandachtsfunctionaris wel bewust van dat deze relatie bestaat. Ik wist echter niet dat slachtoffers er daarom voor kiezen om later of niet van huis weg te vluchten. Goed om te horen dat er meerdere opvanglocaties zijn die hier rekening mee houden.
Dierenartsen zouden een rol kunnen/moeten spelen in het herkennen van huiselijk geweld in de thuissituatie als zij het vermoeden hebben dat een dier wordt mishandeld of verwaarloosd. ik denk dat die rol meer uitgespeeld mag worden.

met vriendelijke groet,
Anja Tetteroo
aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling

Profielfoto van Saskia Kemner
Coördinator Veilig Verder Team

In Zoetermeer hebben we sinds kort het gezinsplan uitgebreid met vragen over (het welzijn van) de huisdieren. Met als doel dat het gewoon wordt dat dit ook onderwerp van gesprek is.