Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA) - regio Haaglanden

Regionaal channel

Vraag

22 mei 2023
Profielfoto van Jaap Bakker
ZorgSiem

“Wie kan helpen? Mag ik signalen delen met een aandachtsfunctionaris rondom ontspoorde mantelzorg?”

Toelichting

Goeiemorgen allemaal,

Ik zie signalen die wijzen op ontspoorde mantelzorg in de relatie tussen een 1e contactpersoon [een familielid van mij] en een al zeer oud familielid van ons dat verblijft in een zorgcentrum.

Ik heb die signalen aangekaart bij het zorgcentrum, maar krijg terug: dit is een familiekwestie, waar wij buiten staan / niet mee te maken hebben / niet in willen treden.

Ik reageerde met: jawel, de oorzaak [van die in mijn ogen ontspoorde mantelzorg] is inderdaad een familieruzie, waar onze oom geheel buiten staat, maar dit werkt wel door in de relatie met onze oom: zijn psycho-sociaal welzijn ondervindt er nadeel van. Bezoek komt niet meer langs, en hij ziet al zo weinig mensen meer. Etc. Daar zijn jullie indirect toch ook verantwoordelijk voor / dat maakt toch onderdeel uit van de thema's zorg en veiligheid waarop jullie de Meldcode moeten toepassen?

Nee, wordt er dan gezegd: wij zien dat niet zo.

Ik vraag: mag ik mijn signalen dan delen met jullie Aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling / ontspoorde mantelzorg?

Daarop kwam als reactie: nee, want die werkt alleen voor ons, de interne medewerkers/zorgverleners. En omdat wij de signalen waar u het over heeft niet zien, brengen we u ook niet in contact met onze AF'er.

Patstelling, zo lijkt het.

Ik sta in dubio:
of signalen van ontspoorde mantelzorg nu hun oorzaak hebben in familieconflicten of niet, het gaat er toch om dat onderzocht wordt of sprake is van signalen die de zorg/veiligheid bedreigen? Een Aandachtsfunctionaris behoort dan toch een kopje koffie klaar te zetten en ervoor open te staan? Ook al worden die signalen dus niet aangedragen door het eigen personeel maar door een familielid van buiten?

- Hebben jullie hier ervaring mee?
- Tips hoe te handelen?

Profielfoto van Narell Nieboer
Coordinator Zorg en Veiligheid

Dag Jaap goed dat je dit deelt en om hulp vraagt.
Ik weet niet of de zorgen besproken kunnen worden met de aandachtsfunctionaris van deze organisatie.
Ik weet wel dat ze een contactpersoon dienen te hebben voor familie/netwerk bij zorginstellingen. Deze kun jij inschakelen om je zorgen te bespreken en ook de gang van zaken. Verder kun je je zorgen zelf bespreken/melden bij Veilig Thuis. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Succes en ik hoop dat de hulp ingeschakeld gaat worden die nodig is.

Profielfoto van Margo Zandbergen
Medisch maatschappelijk werker

Dag Jaap, goed dat je dit deelt en je vraag stelt.
Mijn eerste reactie is wel: bel Veilig Thuis met je zorg en dilemma. Dat mag zelfs (als familielid zijnde) anoniem.
En overleg met hen wat het beste is om te doen.

Ik heb het zelf als AF nog niet aan de hand gehad dat iemand anders dan collega's langs kwam voor overleg. Maar ik zou er als AF zeker voor open staan om de zorgen van familieleden (anoniem) aan te horen en daarna hen te verwijzen naar Veilig Thuis. Degene die signaleert en zijn zorgen heeft is in de regel ook degene die hiervan melding doet bij VT. Dat kan/mag een derde niet doen.
Ik betreur wel de wijze waarop het huis waar je oom verblijft, reageert. Maar inhoudelijk hebben ze dus wel gelijk dat als zij de signalen niet zien; zij daar niet zoveel mee kunnen. Maar een gesprekje om je zorgen aan te horen, moet wel kunnen, lijkt mij.

Ben benieuwd naar de andere reacties.
Succes en sterkte.