Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA) - regio Haaglanden

Regionaal channel

Vraag

26 juni 2023
Profielfoto van Aisha de Jong
Projectleider
OPROEP

“Hoger risico op meisjesbesnijdenis tijdens de zomervakantie”

Toelichting

OPROEP

De vakantieperiode is voor veel mensen een fijne en ontspannen tijd, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Een meisje uit een cultuur waar meisjesbesnijdenis voorkomt, loopt in deze periode namelijk extra risico om besneden te worden. Dit kan gebeuren op het moment dat ze tijdens schoolvakanties familie bezoekt in het land van herkomst of elders. Omdat de schoolvakantie dichterbij komt, vragen we weer aandacht voor de preventie actie van Pharos. Hoe kunnen we deze zomervakantie meisjesbesnijdenis samen proberen te voorkomen? 

Risico voor meisjes die in Nederland wonen 

Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (VGV) is een ernstige vorm van kindermishandeling en is in Nederland bij wet verboden. Naar schatting lopen 4200 meisjes, die in Nederland wonen, een reëel risico om besneden te worden in de komende 20 jaar. Zij lopen dit risico vooral bij bezoek aan het land van herkomst (Pharos 2019). Ouders zijn strafbaar als ze hun kind laten besnijden. Ook wanneer de besnijdenis in een ander land wordt uitgevoerd. Daarom is het belangrijk om als professional te weten hoe te handelen bij een vermoeden van VGV. 

In Den Haag kennen we een uitgebreide aanpak VGV. De scholen in de regio ontvangen via CJG Den Haag het materiaal van Pharos om de kennis en alertheid te vergroten. 

https://www.pharos.nl/nieuws/hoger-risico-op-meisjesbesnijdenis-tijdens-zomervakantie-2023/  

Deze vraag heeft nog geen reacties.