Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA) - regio Haaglanden

Regionaal channel

Vraag

16 november 2023
Profielfoto van Jasmijn Van zijverden
Ketenregisseur Mensenhandel

“Er is een vermoeden van uitbuiting bij een casus. Wat zou je in deze situatie willen doen en kunnen regelen voor het slachtoffer en de dader? (en wat zou je doen als tijd/geld geen rol zou spelen)”

Toelichting

Deze casus hebben we ingebracht bij de netwerkbijeenkomst Mensenhandel.

Wat zou je in een in deze situatie willen doen en kunnen regelen voor het slachtoffer en de dader? (en wat zou je doen als tijd/geld geen rol zou spelen)

Over een woning in een gemeente komen er meerdere overlast meldingen binnen bij de burgemeester en het basisteam van de politie. Deze meldingen betreffen geluidsoverlast; veel aanloop van mannen die kortstondig verblijven en de aanwezigheid van een man die de boel in de gaten lijkt te houden. Na aanvullend onderzoek worden in de politiesystemen en in een online seksadvertentie zachte signalen van uitbuiting geconstateerd. Er wordt aldus een controle uitgevoerd, waarbij men het volgende aantreft:

  • Twee minderjarige kinderen
  • Condooms, glijmiddel, babydoekjes
  • Een man met registraties in het politiesysteem: vuurwapengevaarlijk, mensenhandel en drugs gerelateerde zaken, in de woning zijn er geen drugs of wapens aangetroffen
  • De man overlegt het paspoort van de sekswerker
  • Een sekswerker afkomstig uit Zuid-Amerika, staat niet BRP ingeschreven in de woning en toont een huurcontract die zij heeft met de eigenaar van de woning.
  • Op de borst van de sekswerker wordt een tattoo “Daddy” gezien. De sekswerker geeft sociaal gewenste antwoorden op vragen die worden gesteld, oogt gespannen te en op haar lichaam worden rode striemen gezien.  De sekswerker spreekt geen Nederlandse of Engels. Tot slot verklaart zij 20 procent van het verdiende geld te mogen houden
Werkgebied

RSIV - Ketenregisseur Mensenhandel

Maar "tijd en geld" spélen toch geen rol? Het is er gewoon niet.
Met dat gegeven kunnen we het beste een gesignaleerd vraagstuk (dat is nog niet vanzelfsprekend een probleem en zo ja, voor wie dan) integraal en bovenal inclusief geïntegreerd benaderen. Natuurlijk zijn we scherp op maatschappelijk ongewenst gedrag en aanwijzingen maar we beloven elkaar om niet te gaan classiferen: dat is excluderen.
Niet een vermoedelijke verdachte of afwijkend patroon detecteren maar het gehele systeem liefdevol omarmen en waarderen om hun door ons te formuleren hulpvraag.
Daar ken ik geen procedures, methodieken of regels voor. Wél een professionele empathie, al dan niet verkregen, die een gelijkwaardige en wederkerige verstandhouding met het systeem en haar context tot uitdrukking laat komen. Veiligheid begint bij het vertrouwen dat een ander je schenkt, daar zul je je wél voor open moeten stellen. Is dat niet de basis van professionaliteit?
Escaleren kan altijd nog, de-escaleren kost meer moeite.

Beste Jasmijn, je vraag is niet door mij beantwoord, zoals je ziet. Dat hebben anderen beter gedaan met een deskundig "hoe".

Tussen vraag en antwoord zit echter onbeperkte context en content, laten we dat mogelijkheden noemen. Het zien en gebruiken van die mogelijkheden is niet vanzelfsprekend. Een antwoord op een vraag of een oplossing voor het probleem betekent dat je een beperkend genoegen gaat nemen met de fragmenten die je pad tijdens je tocht door de mogelijkheden hebben gekruist.
Dat is niet persé fout maar wél beperkend. De ironie is daarbij dat het beperkende ook leidend zal gaan zijn voor die "tijd en geld" of dat zelfs "tijd en geld" de directe snelverbinding, dwars door de mogelijkheden, gaan vormen.

Profielfoto van Michael Schmidt
Michael Schmidt
Credible messenger

De kern van het onderzoek binnen mensenhandel is een financieel onderzoek, de rest van de signalen zijn onvoldoende bewijs.
Of dit nu gaat om prostitutie of werk in een restaurant.
Dus wat er tot slot wordt verklaard is waar het om draait.

Profielfoto van Ruth Lenders-Nooijen
Sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid

- Tolk regelen
- Veiligheid kinderen voorop stellen, melding veilig thuis maken. sekswerker (moeder?) uitleggen waarom
- waarschijnlijk gaat via veilig thuis ook team mensenhandel dan actie uitvoeren en het AVIM.. wellicht zijn zij reeds bekend in systeem. dit kan gecheckt worden.
- Mijn zorgen en signalen die ik zie (onveiligheid huis, tattoo, huidbeschadigingen, spanning, geld moeten afstaan, bespreken met sekswerker. Haar uitleggen dat je deze zorgen moet melden volgens je beroepscode in het belang van haar veiligheid.
- evt samen met vertrouwensarts van veilig thuis en jijzelf een gesprek met haar plannen. wellicht ben jij voor haar een persoon die zij vertrouwd? maak gebruik van deze professionele relatie en vertrouwen.
- gebruikt zij anticonceptie? zo nee, kinderwens bespreken en Nu Niet Zwanger inschakelen.
- opvang aanbieden bij leger des heils, team levenskracht (in Limburg dragen zij zorg voor sekswerkers in kwetsbare posities, bouwen een vertrouwensband op, helpen hen wegwijs in hulpaanbod wanneer dit gewenst is

vast nog veel meer, maar dit is het eerste dat me nu te binnen schiet

Succes Jasmijn, pittige casus!