Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA) - regio Haaglanden

Regionaal channel

Vraag

8 januari 2024
Profielfoto van Rien van Paassen
Intensief casemanager

“Pleger uit gescheiden systeem is onder behandeling van GGZ, maar hier niet responsief voor door de stress en de onmacht die hij voelt bij het verwijderd zijn van zijn kinderen en ex. Het risico op recidive blijft groot. Wat nu?”

Toelichting

Ik heb vaker gezien dat plegers de hulpverlening aanwijzen als oorzaak voor het verbreken van de partner of ouder kind relatie. De keuze om bij een parner te blijven of ervan weg te gaan ligt niet altijd helemaal in de handen van de client zelf, de consequentie van blijvend geweld is namelijk dat jeugdbescherming zal ingrijpen en dat willen ouders niet. De angst om kinderen kwijt te raken is groter dan de angst om een partner te verliezen en dus kiezen partners er soms voor om tegen hun gevoel in weg te gaan bij de ander. Soms twijfelen slachtoffers nog om terug te gaan en leren met de tijd dat het leven met huiselijk geweld toch minder fijn was dan eerder gedacht. dit is verwarrend voor de achterblijvende ex die eigenlijk helemaal niet wil scheiden.

Tel hierbij op de stress van het niet meer vrij naar je kinderen kunnen door een contact en locatie verbod of misschien wel maatregel uitgevoerd door de jeugdbescherming en je hebt op zijn zachts gezegd een gefrustreerde pleger welke in veel gevallen zelf in het verleden ook slachtoffer is geweest van huiselijk geweld. 

Behandeling op hieruit voortkomende of misschien wel onderliggend psychische probelemen is vaak een weg die we proberen in te slaan in de hoop het risico op recidivive te verkleinen. Helaas kom ik vaker tegen dat deze behandeling helemaal niet op gang komt omdat de pleger er niet responsief voor is en hiervoor worden verschillende redenen gegeven.

Over het algemeen wordt de grote mate van stress bij pleger als hoofdreden gegeven. 
De stress komt deels voort uit de beperkende maatregelen die slachtoffer of jeugdbescherming etc. pleger oplegt uit angst voor toekomstig geweld. En het zijn deze partijen ook die graag gedragsverandering zien bij plegers als voorwaarde om de beperkende maatregelen te doen afzwakken. Het één zorgt ervoor dat het ander niet kan en dus ontstaat er een padstelling.

Om toch te kunnen behandelen wil de behandelaar inzetten op bemiddeling of relatie therapie. Dit tot grote angst van slachtoffer en kinderen welke dit helemaal niet willen. Maar ook soms tot grote angst van jeugdbescherming of andere instellingen die risico op toekomstig geweld zien in herstelgesprekken of relatie therapie.

Vragen die mezelf stel:

Moeten kinderen ex partners ingezet moeten om behandeldoelen van plegers een kans te geven. Wat als de maatregelen ten einde lopen en er geen behandeling is geweest? Wat als het risico alleen maar groter wordt doordat de spanning en stress op blijven lopen. Wat als behandelaar en jeugdbescherming niet op 1 lijn staan mbt de te volgen route.

In de hoop dat jullie hier ervaring mee hebben of hier misschien onderzoek naar gedaan is post ik dit dilemma.
   

Motivatie

Veiligheid creëren en leren van elkaar.

Werkgebied

Huiselijk geweld, jeugbescherming GGZ

Intensief cassemannager (multifocus) bij Arosa 

Profielfoto van Elise Buiting
Vertrouwensarts

Ingewikkelde vraag Rien. Maar zoals altijd bij dilemma's ligt de oplossing in het gezamenlijk bespreken van de problemen met de andere betrokken partijen. Alleen in gesprek met elkaar kunnen de verschillende belangen gezamenlijk gewogen worden en kan er een plan gemaakt worden voor de toekomst.

Heb je al een MDO gehad (of meerdere want het blijft vaak complex, ook na een tijdje) met de jeugdbeschermers, jullie als GGZ en misschien ook huisartsen/jeugdartsen en andere hulpverleners rondom het gezin?

Profielfoto van Loes Dekker
Ouder- en kindadviseur

Het is moeilijk om op deze vraag een antwoord te geven, omdat het van zoveel factoren afhangt. Bijvoorbeeld of er sprake is/was van tweezijdig of eenzijdig geweld, en bij het laatste of er sprake was van intiem terrorisme. En, is het niet werken aan de behandeldoelen werkelijk omdat de pleger de kinderen en ex-partner mist of is het een vorm van manipulatie.
Daarnaast is het heel belangrijk te bekijken wat de kinderen (op dit moment) aankunnen. Is er gemis aan contact met de pleger (die vast ook goede kanten als ouder had) of is er juist behoefte aan rust en afstand om zelf heea te verwerken?
Ik denk dat het goed is om deze en andere vragen eerst te beantwoorden, maar om met deze bevindingen samen (met het gezin) een lange termijn visie te ontwikkelen. De Top-3 methode kan daarbij behulpzaam zijn omdat het het verloop van de hulpverlening structureert en inzichtelijk maakt, daar waar sprake is van geweld.
Het zijn niet de gemakkelijkste gezinnen, maar zeker wel die gezinnen waarbij je veel kunt bereiken.
Succes en groet,
Loes Dekker

Profielfoto van E Roxs
Ervaringsdeskundige

Agressie en daarna van Rene Haring. Wellicht helpend.
Ook de Blijfgroep heeft cursussen voor de kinderen en ouders in ontwrichten situaties

Profielfoto van Yvonne de Roo
Reclasseringsmedewerker en aandachtsfunctionaris HG en KM

Hoi Rien,
Als reclasseringswerker kom ik dit dilemma vrijwel dagelijks tegen in mijn werk. Men gaat er vaak vanuit dat de enige remedie tegen huiselijk geweld is, geen contact meer met ex en kinderen maar dat is lang niet altijd het geval. Sterker nog soms wil het slachtoffer dat ook helemaal niet. Ook voor de kinderen blijft het ondanks alles wat er gebeurd is hun vader. Wij werken vaak samen met de Waag en die betrekken als dat mogelijk is ook de ex-partner en kinderen (als ze oud genoeg zijn) erbij. Niet meteen maar... Er wordt dan ook een heel veiligheidsplan opgesteld. En dat is niet gericht op herstel van een affectieve relatie maar het kan ook belangrijk zijn voor hoe gaan partners in de toekomst met elkaar om als bijvoorbeeld de ouders van de kinderen want vaak gaat dat toch op een gegeven moment weer spelen. En inderdaad de dader wil juist graag het contact herstellen in ieder geval met zijn kinderen en dat kan een sterke motivator zijn voor behandeling. Ik zou adviseren om niet meteen alle deuren dicht te gooien maar pleger voor te houden dat als hij laat zien aan zijn behandeldoelen te werken dat er in de toekomst mogelijkheden zijn voor herstelgesprekken onder begeleiding van bijvoorbeeld De Waag.

Groet Yvonne de Roo
Reclassering Nederland