Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA) - regio Haaglanden

Regionaal channel

Vraag

10 april 2024
Profielfoto van Sandra Raaijmakers
Projectleider huiselijk geweld en kindermishandeling
OPROEP

“Over welk onderwerp of thema zou jij graag een Webinar willen volgen? Of is er een organisatie waarover je meer wilt weten?”

Toelichting

Wij organiseren vanuit de GGD Haaglanden elk jaar een aantal webinars. Deze willen wij graag zo goed mogelijk laten aansluiten op jullie behoefte. Daarom de vraag:

- Over welke organisatie zou jij wel wat meer van willen weten? 
- En/ of over welk onderwerp/ thema zou jij graag een webinar willen volgen? 

Plaats je antwoord hieronder en wij kijken of we hier een webinar voor kunnen organiseren! Alvast bedankt. 

Profielfoto van MARIA Houben
Ervaringsdeskundige

De ouders, familiementoren en bewindvoerders. Deze verzorgen eigenlijk heel veel werk en besparen de maatschappij zeer veel kosten. Maar als zij van rechtbank en overige organisaties verkeerde informatie krijgen zijn zij aansprakelijk. Ketenorganisaties waar cliënten mee te maken krijgen maken zich eigenaar van deze cliënten en werken op zeer onbeschofte manier hen de deur uit met weer die ketenpartners. Deze familievertegenwoordigers die krijgen te maken met directe en indirecte mishandeling met afpersing en krijgen zeer veel onterechte beschuldigende benamingen. Als maatschappij zouden we eigenlijk ons in de handjes mogen knijpen dat deze mensen dit werk doen. Echter het tegenovergestelde is de realiteit. Ook de rechtbank hebben hier een behoorlijke hand in. Zij krijgen de verantwoordingen echter zij zijn niet duidelijk of zaken goed of niet goed zijn maar jaren erna samen met die geweldige andere ketenpartners laten ze voor hun misinformatie de familievertegenwoordiger opdraaien. Reactie op vragen van familievertegenwoordigers mag men rustig 1,5 jaar en zelfs later pas op reageren. Ook hier weer hebben de professionals voorrang. Terwijl zij de regels dienen te kennen en dus eigenlijk geen voorrang zouden moeten hebben. Ik pleit dat de maatschappij deze familie en naasten vertegenwoordigers eens zouden gaan koesteren. In die zin dat zij een ondersteuning krijgen die hen informeert van wijzigingen regels en voorwaarden. Zelfs de rechters doen opmerkingen en uitspraken die niet correct zijn. Zij kennen ook niet alle wetten inhoudelijk. Hoe moet een burger dan beoordelen of de rechtspraak een waarheidsgetrouw advies geeft?

Profielfoto van Simone van Sichem
Frontoffice veilig thuis/projectmedewerker veilig thuis

er is nu aandacht voor bekendheid hierover. Wat ik interessant zou vinden is om meer te weten te komen hoe je betrokkenen kan helpen hieruit te komen, welke hulpvormen er zijn, zowel voor het 'slachtoffer' als de 'dader'

Profielfoto van Linda Ligtvoet
Ouderenadviseur

Hoi Sandra,

De organisatie waar ik meer over zou willen weten is Veilig Thuis en hun werkwijze.

Het onderwerp dat mij veel bezig houdt is ouderenmishandeling en de afhankelijkheidsrelatie die dan speelt tussen slachtoffer en pleger. Daar komen vaak morele dilemma's bij kijken zoals waar trek je de grens en accepteer je de keuze van het slachtoffer om het zo te laten en wanneer stap je daaroverheen en grijp je wel in.

Ik ben benieuwd naar het nieuwe aanbod webinars, leuk!

Groetjes Linda Ligtvoet
Ouderenadviseur en aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling

Profielfoto van Yvonne Blom
Procescoördinator Sociaal Domein

Hoi Sandra,

wat bij mij het eerste opkomt is een webinar over handelingsperspectief bij zorgmijdende systemen met huiselijk geweld, vooral daar waar er geen minderjarige kinderen betrokken zijn ( en er dus vanuit die kant geen ingang is).

mvg

Yvonne

Profielfoto van Froukje Custers
Vrijwilliger

Hoi Sandra,

Leuk dat jullie meer webinars gaan doen. Ik zou graag meer willen weten over: stalking aanpak (parters en ex-partners).

Groet,

Froukje

Profielfoto van Nina Hagendoorn
Hulpverlener Crisisdienst Huisverbod

Hoi Sandra,

Ik zou meer willen weten over de aanpak en hulpaanbod voor gezinnen waarin huiselijk geweld is vanuit volwassen kinderen (met bijv verslavingsproblematiek of psychiatrische problematiek) naar hun ouder(s).
Dit is heel lastig te doorbreken, vooral als ze niet open staan hulp of behandeling.

Groet, Nina Hagendoorn (huisverbodteam Den Haag)